While we live – a compass to connection

Met Andrea Voets
27 juni - 28 juni 2020
De Balie Amsterdam
Andrea Voets (1989) ging 10 jaar geleden op zoek naar een ‘meer verbonden’ manier van samenleven. Ze kwam terecht in Griekenland, waar ze zich welkom voelde bij talloze onbekenden. Hoe krijgen de Grieken dit voor elkaar, te midden van een diepe economische crisis? Van haar sociale roadtrip maakte zij een muziek-documentaire die op 27 en 28 juni wordt uitgevoerd in De Balie: While we live – a compass to connection. ‘Musical journalist’ Andrea reist in While we live door Griekenland: via de metropool Athene en het afgelegen eilandje Lipsi naar de mystieke bergen van Eipiros. Samen met tientallen Grieken van haar generatie, de ‘kinderen van de crisis’, ontcijfert ze de Griekse sociale logica die de weg baant naar betekenisvol contact. Andrea voert groepsgesprekken over vertrouwen, openheid, nabijheid, delen, samen-zijn, tijdsbeleving en tranen-zonder-woorden. De documentaire geeft een inkijk in de fundamentele waarden die aan de basis liggen van het contact in Griekenland: een praktische en flexibele ethiek, filotimo -ontwikkel je eigen morele kompas en handel ernaar-, filoxenia -sta open uit angst voor de ander- en catharsis -in groep, zonder woorden, met de hulp van muziek-. De principes zijn makkelijk toepasbaar in je eigen leven, als je ze een keer hebt mogen ervaren. De gefilmde documentaire-scènes zijn gemaakt door Andrea en filmmaker Myrto Papadogeorgou. De muziek wordt gecomponeerd en live uitgevoerd in De Balie door Andrea (harp), Sarah Jeffery (blokfluit) en Evi Filippou (percussie).
While We Live laat iedereen die op zoek is naar een ander sociaal perspectief een nieuw kompas tot verbinding ervaren, in een collectieve ervaring voor musici en publiek. Deze voorstelling speelt op beide data (27 & 28 juni) twee keer.
Houd de website van De Balie in de gaten voor de laatste updates. Bekijk hier ook de trailer van While We Live.

Andrea Voets is artistiek leider van Resonate Productions: het enige productiehuis voor ‘musical journalism’ ter wereld. Ze maakt documentaire-concerten over emotionele blinde vlekken in de samenleving. Sinds 2018 creëert Andrea musical journalism in De Balie in Amsterdam, met steun van een subsidie Nieuwe Makers van het FPK. De Balie wil ruim baan geven aan nieuwe vormen van podiumkunsten, waarin maatschappelijke thema’s in een combinatie van debat met theater, film of muziek scherp voor het voetlicht komen. De Balie doet dat in De Balie Cinema met documentaire films en onder meer in de series Toonzetters en Beeldbepalers en met documentaire-theater in de reeks Sign of The Times. Het documentaire-concert While We Live past in deze ambitie van De Balie.

While We Live wordt mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten – BNG Cultuurfonds – Prins Bernhard Cultuurfonds – Amsterdams Fonds voor de Kunst – Lieselotte Klein Stiftung – hulp en steun van ongeveer 150 Grieken onderweg.

Geplaatst op 14 juni 2020


Lees verder: