Open Harp Dag 2023

Harp Vereniging Nederland nodigt al haar leden en andere belangstellenden uit voor de Open Harp Dag op zaterdag 4 november 2023 in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Manja Smits zal daar onze gastvrouw zijn en ons ontvangen samen met haar studenten.

Op het programma staan inspirerende workshops van Beate Loonstra en Nanja Bakker, een masterclass van Sylvain Blassel en natuurlijk sluiten we de dag af met een spetterend slotconcert!

Er is daarnaast ruim de tijd om de stands van diverse harpbouwers, harpwinkels en muziekuitgevers te bezoeken. Natuurlijk is de Open Harp Dag vooral een dag van ontmoeting!

Ook is harp reparateur Jos van Zaane aanwezig voor kleine reparaties aan je (haakjes)harp; deze biedt hij gratis aan op deze dag.
En voor reparaties aan Camac harpen (zowel pedaal als haakjes) kun je je inschrijven bij Camac.

Vanzelfsprekend neem je bij deelname aan een workshop zelf een harp mee naar de Open Harp Dag.


Programma

10.00u
Ontvangst – Expo geopend

10.30u
Openingsconcert – leerlingen Manja Smits

11.00u
Workshop Instant Composing –  Beate Loonstra (beginners/half gevorderd)
Workshop Folkharp – Nanja Bakker (Stay Tuned)
Masterclass – Sylvain Blassel

12.30u
Lunchpauze & bezoek Expo

14:00u-15.30u
Workshop Instant Composing –  Beate Loonstra (gevorderd/pedaal)
Workshop Folkharp – Nanja Bakker (Jarabi!)
Masterclass – Sylvain Blassel

16.00u
Slotconcert –  Sylvain Blassel & Beate Loonstra

Instant composing
Welke muziek speel jij graag? Misschien heb je een favoriete componist of lievelingsstijl. Hoe tof zou het zijn de vrijheid te ervaren om je eigen muziek te spelen? Daar kun je even flink voor gaan zitten, door op zoek te gaan naar ideeën en deze systematisch uit te werken en vast te leggen. Of je kunt impulsief iets doen wat je daarna misschien moeilijk kunt herhalen.
In deze workshop maken we kennis met de modus waar improvisatie en creatie in het moment samenkomen: instant composing. We gaan aan de slag door te spelen en te luisteren. Je kunt altijd ‘iets’ spelen. Dat ‘iets’ kan van alles zijn, niets is fout! De vraag is wat je er daarna mee gaat doen om er een samenhangende creatie van te maken. We focussen op muzikale ingrediënten zoals ritme, vorm, frasering, motieven en retorica. Ik hoop dat je na deze workshop:
* Meer durf en expressie ervaart in je spel,
* Anders aankijkt tegen ‘fouten’,
* De vrijheid voelt om muzikale impulsen te uiten en
* Handvatten hebt om deze te ontwikkelen tot een samenhangend geheel
Een workshop is bestemd voor spelers van alle niveaus en leeftijden. Ervaring met improviseren of componeren is absoluut geen vereiste, maar mag natuurlijk wel. Er zijn twee groepen: ‘beginner & half gevorderd’ en ‘gevorderd & pedaal’.
Harpiste Beate Loonstra is initiator van ‘Een Harp onder de Riem’, het grootste festival voor muziekimprovisatie van Nederland. Het evenement vindt jaarlijks in juli plaats in Amsterdam, in samenwerking met VPRO’s Vrije Geluiden en vele musici op andere instrumenten.

Stay tuned
Speel je al een paar mooie oude tunes, maar ben je ook benieuwd naar de nieuwste generatie tunesmiths? Stay tuned en leer twee gave tunes uit het hier en nu. Op gehoor, met bladmuziek achteraf. Leer misschien wel de beroemdste, en o zo mooie tune van piper Gordon Duncan. En voor de feministen onder ons, kan een tune uit het gloednieuw boek ‘Folk Tunes from the Women’ natuurlijk niet ontbreken. Dit is een collectie van 150 nieuwe tunes geschreven door 100 componistes uit Groot Brittannië en Ierland.
Jarabi!
Kun je Afrikaanse kora-muziek op harp spelen? Jazeker! Op één harp is dit best een uitdaging, maar in deze workshop maken vele handen licht werk. Met een paar ritmisch uitdagende (maar technisch gemakkelijke) basispatronen en een funky basje swingen we de pan uit. En misschien zie je het wel zitten om er een stukje bij te improviseren? Want echt…zelfs Vader Jacob klink hier super als solo.
Nanja Bakker kreeg haar eerste harp lessen van Anke Bottema en Gertru Smit-Pasveer en heeft daarna lessen gevolgd bij Erika Waardenburg en Manja Smits. In 2013 behaalde zij haar Bachelor of Music aan de Schumann Akademie. Sindsdien specialiseert Nanja zich in Keltische muziek op de folkharp. Nanja geeft met groot plezier en enthousiasme les in Wageningen, Bennekom en Arnhem
en organiseert veel projecten voor haar leerlingen. Samen met Anouk Platenkamp organiseert zij het Lage Landen Harp Festival.

Sylvain Blassel is hoofdvakdocent harp aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij heeft aan het conservatorium in Lyon gestudeerd bij Fabrice Pierre en is zowel harpist als dirigent. Na zijn studie kon hij meteen beginnen als assistent-dirigent bij het Franse ‘Ensemble InterComtemporain’. Sylvain Blassel heeft lesgegeven aan het conservatorium in Lyon naast Fabrice Pierre en Park Stickney. Daarnaast is hij ook docent geweest aan het conservatorium in Rennes. Regelmatig geeft hij masterclasses in de verschillende uithoeken van de aardbol: London, New York, Tokyo, Toronto, Honk Kong, Hamburg, Madrid, om er een paar op te noemen. Op deze dag zal Sylvain een masterclass geven en deelnemen aan het slotconcert.

Geplaatst op 19 juni 2023


Lees verder: