Open Harp Dag 2022

30 oktober 2022
Zoetermeer muziekschool CKC

Harp Vereniging Nederland nodigt al haar leden en andere belangstellenden uit voor de
Open Harp Dag
op zondag 30 oktober 2022 bij het CKC in het centraal gelegen Zoetermeer.
Marjatta Fehres zal daar onze gastvrouw zijn en ons ontvangen in het moderne gebouw met veel ruime zalen en een sfeervolle foyer. We hebben weer inspirerende workshops op het programma staan en natuurlijk een afwisselend slotconcert. Er is ruim de tijd om de stands van
diverse harpbouwers, harpwinkels en muziekuitgevers te bezoeken. En natuurlijk is de Open Harp Dag vooral ook een dag van ontmoeting!

Programma:
vanaf 10.00 uur Ontvangst, Expo geopend
11.00 uur Workshops
12.30 uur Lunchpauze en bezoek Expo
14:00u-15.30 uur Vervolg workshops
16.00 uur Slotconcert

Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Workshop Scottish Music for Harp door Rachel Hair
Speciaal uit Glasgow komt Rachel Hair naar de Open Harp Dag!
In april 2020 begon Rachel met de serie ‘Harp at Home’, maar nu kun je haar enthousiaste benadering van het aanleren van tunes ook weer live meemaken! De workshop zal ‘op gehoor’ gegeven worden. Geef je snel op voor deze workshop, want het aantal plaatsen is beperkt!
Rachel Hair is een veelgevraagde en expressieve bespeler van de Clàrsach, de Schotse haakjesharp. Ze toerde over de hele wereld als solist en docent. Rachel kreeg veel positieve kritieken op haar vijf albums.
Met de tunes op haar meest recente album SPARKS, met gitarist Ron Jappy, keert ze terug naar haar ‘Highland roots’, naast haar eigen composities. Ze gaf vier boeken uit met arrangementen en eigen composities.

Haar muziek is opgenomen in de syllabus van Trinity College London en die van RCS Scottish Harp Exams.
Rachel is regelmatig jurylid voor o.a. de Trophée Camac, BBC Young Traditional Musician of the Year en Scottish Harp Society of America.
Meer informatie kun je vinden op rachelhair.com.

Workshop Real Blues Harp door Brenda Dor-Groot
Een blues toonladder is gemakkelijk geleerd op de harp. Maar ‘real blues’ is heel wat meer dan dat! Het leuke is dat je het alsnog zo moeilijk of makkelijk kan maken als je zelf wilt. Brenda heeft een ‘blues harp toolbox’ samengesteld met bass lines, technieken voor melodie en
begeleiding plus een serie licks, intro’s, endings, breaks, etc. Allemaal ingrediënten voor je eigen blues tunes of improvisaties. We spelen ze ‘over’ de meest voorkomende blues akkoordenschema’s. Ook zullen we een paar kant en klare stukken bekijken met speciale aandacht voor
demptechnieken en andere articulatietrucs, inclusief ‘slides & bends’. Je gaat vooral veel spelen en voor handouts wordt gezorgd. Deze workshop is gericht op lichtgevorderde en gevorderde harpspelers, maar als je handig en zelfstandig bent met haakjes ben je ook welkom.
Brenda Dor-Groot is een harpiste met passie voor jazz, blues en improvisatie. Haar vakopleiding klassiek volgde ze aan de conservatoria van Rotterdam en Keulen. Favoriete klassieke momenten strekken van vroege orkestreizen met  het EUYO enSchleswig-Holstein Musik Festival Orchestra in 1999 tot aan Britten’s Ceremony of Carols met Londen’s  befaamde St Paul’s Cathedral Choristers in 2020 en 2021.
Brenda’s specialiteit ligt echter op het gebied van blues en jazz harp, als speler, docent en organisator/netwerker. In
2006 richtte ze met collega Sabine Meijers de Jazz Harp Foundation op. Ze woont momenteel in Londen, waar ze in bluespiano, -gitaar en -bas tradities duikt om deze te verwerken in de ontwikkeling naar een eigen rol en geluid van de harp in blues. In Nederland is ze dit jaar verbonden
aan Artez in Zwolle als extern docent voor jazz harp.

Workshop Ensemble Bohemian Rhapsody door Marjatta Fehres
Leer in deze workshop dé nummer één hit aller tijden: Bohemian Rhapsody van de popgroep Queen.
Marjatta zal tijdens de Open Harp Dag het ensmeble leiden en haar eigen bewerking van Bohemian Rhapsody
instuderen met de deelnemers. Natuurlijk treedt het ensemble op tijdens het slotconcert.
Als klein meisje was Marjatta al geïntrigeerd door de harp. Haar fascinatie voor de harp werd een levenspassie en resulteerde in de voltooiing van haar klassieke opleiding aan het Conservatorium in Maastricht waarna ze zich verder bekwaamde, onder andere in de jazzmuziek en improvisatie bij Codarts. Ze is veelzijdig in haar muzikale creativiteit en ontwikkelt zelf nieuw aanbod om een breed publiek aan te spreken. Ze is bijvoorbeeld de bedenker van een ritueel voor ‘Allerzielen alom-kunst tot herdenken’, werkt op maat voor bedrijven die tijdens veranderingstrajecten of conferenties de kracht van muziek willen integreren.
Marjatta is harpdocent aan het CKC Zoetermeer.

Workshops 11.00-12.30; 14.00-15.30 uur
Deelname: hele dag € 35* halve dag € 25*
Toehoorder: € 15
*Slotconcert en lunch inbegrepen
*leden van de HVN krijgen 10 Euro korting
-Let op: reserveren is verplicht, ook bij gratis activiteiten.
-Let op: neem je eigen harp mee

CKC Hoofdlocatie: Leidsewallen 80 Zoetermeer.
De locatie is gemakkelijk met openbaar vervoer te bereiken: ongeveer 10 minuten lopen van het station. Parkeren kan op de grote
parkeerplaats waar met een parkeerschijf geparkeerd kan worden of in de parkeergarage onder het gebouw.

Inschrijven via onderstaand formulier:

  Ik meld me aan voor de volgende workshop(s):

  Scottish Music for Harp door Rachel Hair

  Real Blues Harp door Brenda Dor-Groot

  Ensemble Bohemian Rhapsody door Marjatta Fehres

  Let op: je hebt teveel workshops gekozen. Kies maximaal één workshop van een hele dag, of twee van een halve dag.

  Kom je ook naar het concert om 16:00?

  Zo ja, met hoeveel mensen in totaal?

  Mijn harpspel is op het niveau:

  Ik ben lid van de HVN (je ontvangt dan € 10 korting):

  Totaalbedrag:

  Ik heb het verschuldigde totaalbedrag overgemaakt op rekeningnummer NL89 INGB 0008 0775 48, t.n.v. Harp Vereniging Nederland.

  Geplaatst op 23 mei 2022


  Lees verder: