Open Harp Dag

7 november 2021
Codarts Rotterdam

Harp Vereniging Nederland nodigt al haar leden en andere belangstellenden uit voor de Open Harp Dag op zondag 7 november 2021.
De Hogeschool voor de Kunsten Codarts in Rotterdam (Kruisplein 26) zal de deuren openzetten om ons gastvrij te ontvangen.
We hebben weer een boeiende lezing en masterclass op het programma staan, inspirerende workshops en aan het einde van de dag natuurlijk een prachtig concert.
Ook is er ruim de tijd om de stands van diverse harpbouwers, harpwinkels en muziekuitgevers te bezoeken. En natuurlijk is de Open Harp Dag vooral een dag van ontmoeting!
We houden met de organisatie van de dag rekening met de laatste coronarichtlijnen van het RIVM.
Voor wie zich nog niet aangemeld heeft: Wie alleen naar de expositie wil komen, je hoeft je niet aan te melden, maar neem wel je QR code mee.
Wil je je nog op de dag zelf aanmelden voor een workshop of het concert, stuur dan een mail naar: openharpdag@harpvn.nl

10:00u Ontvangst
10:30u Lezing en recital‘ Arpa de dos órdenes’ door Constance Allanic
11:00u Masterclass door Constance Allanic
11:00-12.30u Workshop Folk Harp door Nadia Birkenstock / Workshop Blues door Rosetty de Ruiter
12:30u Lunchpauze en bezoek expo
14:00-15:30u Vervolg masterclass en workshops
16:00 Concert: Nadia Birkenstock & studenten Codarts

Lecture recital door Constance Allanic – Arpa de dos órdenes
Centraal staat de Iberische harp, in het bijzonder de kruissnarige chromatische arpa de dos órdenes.
Uitgevonden in het midden van de 16e eeuw werd dit harptype in de 17e eeuw – naast de gitaar – het meest geliefde instrument voor liedbegeleiding in Spanje en bleef het tot ver in de 18e eeuw in gebruik.
Iberische harpen konden, of zij nu chromatisch of diatonisch waren, met hun grote klankkast en diepe basgeluid de rol van het orgel vervullen tijdens de mis.
Onder andere voor dit doel werden zij door missionarissen meegenomen naar de Nieuwe Wereld, waar zij hun plaats vonden in de volksmuziek:
nog altijd vallen harpen uit Midden- en Zuid-Amerika op door hun lichte bouwwijze en ruime klankkast, een erfenis uit de 16e eeuw.


Masterclass door Constance Allanic – ‘Oude’ muziek (als) nieuw
Hoe klonk ‘oude’ muziek voordat zij oud werd? Toen Bach en Händel nog leefden? Toen de pedaalharp en de fiets nog niet waren uitgevonden?
Wij zullen het nooit weten, want zelfs als wij Corelli zijn eigen vioolsonates konden horen spelen, dan nog zouden wij niet weten hoe dit klonk voor oren die nog nooit van Stravinsky, Mahler en Gershwin hadden gehoord.
Maar wij kunnen wel een poging doen om dichterbij die klankwereld te komen, door haar te leren spelen op het instrument dat de componist voorhanden en voor oren had en vooral door te leren begrijpen wat er in de noten geschreven staat.
Want er staat niet wat er lijkt te staan! De noten werden opgeschreven voor mensen die geen andere muzikale taal kenden dan die van dat moment en voor wie veel dingen vanzelfsprekend waren, die dat nu niet meer zijn.
Maar één ding is wel duidelijk: ook al werden er in de 17e en vroege 18e eeuw nauwelijks dynamische tekens genoteerd, steriel en afstandelijk heeft deze muziek zeker niet geklonken.
Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die, op wat voor een harp dan ook, dichterbij de nieuwe muziek van vroeger tijden (200 jaar of veel langer geleden) wil komen,
en in het bijzonder voor degenen die zich met de verplichte werken voor het Rosa Spier Concours bezighouden.
Constance Allanic wijdt zich al het grootste deel van haar leven aan historische uitvoeringspraktijk. Zij bespeelt niet alleen (kopieën van) harpen uit de 14e tot en met de
18e eeuw maar ook de viola da gamba in verscheidene vormen en maten. Zo doet zij al spelende onderzoek naar vergeten speel-, improvisatie- en compositietechnieken.
Op het Conservatorium van Amsterdam is zij docente voor barokharp, praktische harmonie, harpmethodiek en aanverwante vakken.
Als speler vormt zij een duo met de Argentijnse sopraan Valeria Mignaco en is zij verbonden aan Camerata Trajectina, een ensemble dat al ouder is dan zijzelf maar nog altijd springlevend, en dat gespecialiseerd is in 17e -eeuwse muziek uit de Lage Landen.

Lezing 10:30 -11:00u & Masterclass vanaf 11.00u
Lezing & deelname masterclass, 20 minuten: €35,-*
Toehoorder lezing & masterclass: €15,-
(lunch inbegrepen!)
* Leden HVN ontvangen €10,- korting!


Workshop Folk Harp door Nadia Birkenstock
We zijn verheugd dat de bekende Duitse harpiste en componiste Nadia Birkenstock naar de Open Harp Dag komt voor workshops en een concert!
Nadia Birkenstock zal zich in haar workshop focussen op een aantal van haar composities voor de Keltische harp.
De keuze van de stukken zal variëren van kalm en melodieus tot ritmische en opgewekte tunes.
Deelnemers van de workshop krijgen de muziek van tevoren toegestuurd, zodat er in de workshop zelf aandacht gegeven kan worden aan interpretatie, techniek en muzikaliteit.
Nadia: “Ik deel graag mijn gedachten en ervaringen op het gebied van componeren en arrangeren. In deze workshop leg ik daarnaast ook de aandacht bij spelen met gemak, souplesse en bezieling.
Daar draait het uiteindelijk allemaal om: Betekenisvol musiceren”
Nadia Birkenstock (geboren in Solingen, Duitsland) begon op haar vijfde met pianospelen en luisterde als kind veel klassieke muziek.
Haar eerste zanglessen volgde ze dankzij een beurs in Amerika om vervolgens aan het Conservatorium van Düsseldorf verder te studeren.
Als zestienjarige maakte Nadia voor het eerst kennis met de Keltische harp, tijdens een concert van het Schotse duo ‘Sìleas’.
Ze startte vervolgens als autodidact, maar volgde later harplessen bij diverse professionals, zowel klassiek als Keltisch (o.a. Kim Robertson en Bill Taylor).
Al tijdens haar zangstudie maakte ze haar eerste soloprogramma voor zang en harp, met eigen composities en arrangementen.
Tegenwoordig is Nadia een toonaangevende Duitse folk harpiste en geeft concerten in Europa en Amerika.
Haar repertoire omvat zowel eigen songs en composities als traditionele liederen en harp tunes.
Nadia bracht verschillende cd’s uit. Het album ‘The Enchanted Lake’ in samenwerking met de Ierse acteur en verhalenverteller Mick Fitzgerald won een Global Music Award.

Workshop 11.00-12.30 & vervolg 14.00-15.30u
deelname: €35,- * hele dag of €25,-* halve dag (alleen ochtend)
(lezing en lunch inbegrepen!)
* Leden HVN ontvangen €10,- korting!


Workshop Blues door Rosetty de Ruiter
Heb je altijd al de Blues willen leren spelen op de harp of wil je gewoon eens iets anders dan Klassieke of Keltische muziek?
Dan is de workshop Blues zeker iets voor jou.
De Blues is een muziekstijl die zijn oorsprong kent bij de muziek die Afrikaanse slaven in het Zuiden van de Verenigde Staten maakten, eind 19e eeuw.
Gospel en zogenaamde ‘worksongs’ vormden daarbij een belangrijke inspiratiebron. De basis is een vast schema (met doorgaans drie akkoorden) bestaande uit twaalf maten.
Rosetty maakt je graag wegwijs in deze aansprekende muziekvorm. De workshop Blues is ook goed te volgen voor harpisten die hun eerste Blues nog moeten gaan spelen!
Rosetty de Ruiter was van 1972 tot 2007 solo harpiste van het Metropole orkest. Ze studeerde harp en piano aan het Amsterdams Conservatorium.
Al tijdens haar studie componeerde ze ook eigen materiaal en tegenwoordig is zij, naast harpiste, actief als componiste en liedjesschrijver voor bekende popzangers en zangeressen.
Rosetty is verbonden aan Codarts Rotterdam en AMPA Tilburg als docente Improvisatie en harmonisatie aan de harp.
Ze geeft daarnaast Jazz-improvisatie en harmonieleer, arrangeerlessen, masterclasses en workshops aan harpleerlingen van diverse conservatoria waaronder Amsterdam en Utrecht.
Hierbij werkt zij soms ook samen met o.a. Park Stickney en Edmar Castañeda.
Zij bracht diverse cd’s uit met eigen werk zoals ‘Out of the blue’ en schreef diverse arrangementen en nieuw werk voor harp en ensemble.
Harpspelers kennen haar vast ook van ‘Harping Together’, een serie van zes harpboeken met meespeel cd. In 2019 verscheen een nieuwe serie: ‘Let’s play… Pop / Blues / Tango’ bij Frimout Music.

Workshop 11.00-12.30 & vervolg 14.00-15.30u
deelname: €35,- * hele dag of €25,-* halve dag
(lezing en lunch inbegrepen!)
* Leden HVN ontvangen €10,- korting!


 

Geplaatst op 22 april 2021


Lees verder: